از گذشته تا کنون زیتون بهعنوان یه چاشنی مهم در سفره ایرانیها شناخته شده و بسیار کاربرد داره. انواع روغن زیتون هم در سالادها و پختوپز بسیار پرطرفداره. آیا میدونین در بین اقسام مختلف روغن زیتون کدوم نوع برای مصارف شما مناسبه؟ آیا انواع مختلف اون رو میشناسین؟ به دلیل قیمت بالای روغن زیتون جنسهای تقلبی به قدری در بازار فراوان هستن که اگه تبحر نداشته باشین نمیتونین اونها رو از جنس اصل تشخیص بدین.
بخاطر همین قبل از خرید و استفاده از انواع روغن درجه یک تولید ایران و روغنهای زیتون ناب وارداتی باید کمی اطلاعاتتون رو پیرامون مشخصههای ظاهری و کاربرد خاص اونها افزایش بدین. در این مقاله به صورت جامع به انواع روغنهای موجود در بازار اشاره میکنیم و ویژگی انواع روغنهای زیتون باکیفیت رو شرح میدیم. برای اینکه در انتخاب و خرید بهترین انواع روغن به قطعیت برسین، ما رو همراهی کنین.
یکی از انواع روغنهای پرمصرف و محبوب در جهان روغن زیتون هست. خواص روغن زیتون و وجود ویتامینها و مواد مغذی موجود در اون سبب شده افراد روی خرید این روغن حساس باشن. اولین تقسیمبندی که میشه برای این روغنها انجام داد، از لحاظ فرآیند روغنگیری هست.
از دیدگاه نوع استخراج میتونیم به دو نوع کلی روغن زیتون اشاره کنیم:
لازم به ذکره در انواع روغن زیتون تصفیهنشده تغییری در ماهیت اصلی زیتون ایجاد نمیشه و روغنی خالص و طبیعی با حفظ مواد ارزشمند و مغذی به دست مشتری میرسه. در مقام مقایسه، روغن تصفیهشده ارزانتر هست و ارزش تجاری کمتری از نوع اول داره.
همه روغن زیتونها در دو گروه تصفیهشده و تصفیهنشده یا معمولی قرار میگیرن. یه تفاوت عمده بین این دو گروه میزان اسید اولئیک روغن زیتون هست که در انواع روغن تصفیهشده و معمولی از دو نوع فرابکر و بکر بیشتره.
اطلاعات بیشتر: طبع زیتون
مهمترین، خالصترین و گرانترین روغن در انواع روغن زیتون، روغن زیتون فرابکر یا فوق بکر هست. اما آیا میدونین برای تهیه مرغوبترین روغن زیتون چه اقداماتی انجام میشه؟
شیوه تهیه این روغن به گونهای هست که تنها با فشرده شدن دانههای زیتون فرآیند روغنگیری انجام میشه. در این شیوه بدون استفاده از مواد، حلال شیمیایی یا حرارتی، روغنی خالص و طبیعی بهدست میاد. با این متدها عطر و طعمی ناب رو حس میکنین. طعم گس، تلخ و تند نشاندهنده اصالت و کیفیت بینظیر اون هست.
مصرف این روغن سبب میشه در انتهای حلق، طعم تند وتیزش رو حس کنین. این طعم خیلی زود هم از بین میره. این یکی از شیوههای شناسایی روغن اصل هست. هر ۱۰۰ گرم از این روغن ۸ دهم گرم اسید اولئیک داره و در غذاهای سرد و سالادها استفاده میشه.
با اتخاذ برخی فرآیندهای فیزیکی و بدون دخالت هیچگونه عوامل شیمیایی روغن بکر بهدست میاد. در تهیه این روغن از گرما و مواد افزودنی استفاده نمیشه و کیفیتش بسیار شبیه به روغن فرابکره. این نوع هم با فشردن دانههای زیتون به دست میاد. به دلیل خلوص بالا، این روغن عطر و طعم ماندگاری داره. فرآوری انواع روغن زیتون بکر و فرابکر تفاوت چندانی با هم ندارن. وجه تمایز این دو میزان اسید اولئیک روغن بکر هست که کمی بیشتر از نوع فرابکره. به طوری که در هر ۱۰۰ گرم روغن حدود ۲ گرم اسید اولئیک وجود داره. این روغن به صورت سرد استفاده میشه. همچنین طعم ملایمتری نسبت به فرابکر داره و به همین دلیل برخی افراد این روغن رو ترجیح میدن.
در بین زیتونداران و کارشناسان این عرصه، اینطور نقل میشه که کیفیت این روغن از انواع روغنهای زیتون بودار بکر و فرابکر کمتره. در هر ۱۰۰ گرم زیر ۳ گرم اسید اولئیک وجود داره. در این طبقهبندی از انواع روغن زیتون ایرانی تصفیهشده، دو نوع معروف وجود داره که بهش اشاره میکنیم:
این روغن بیشتر از روغن پالم برای بدن ضرر داره. مقدار زیادی اسیدهای چرب و املاح نامناسب برای سلامت بدن داره و به لحاظ استاندارد هم مورد تایید نیست.
همچنین جالبه بدونین برخی از این روغنها به صورت قاچاق وارد کشور میشن و وانها رو به جای انواع روغن زیتون خوراکی عرضه میکنن. روغنهای پومیس بدترین نوع روغن محسوب میشن و در بسیاری از کشورها در صنایع غیرخوراکی کاربرد دارن.
برخی کشورها در تولید و صادرات روغنهای زیتون معروف و بهنام هستن. کشورهایی مثل اسپانیا، یونان، مراکش، ترکیه و مصر سهم بزرگی از بازار صادرات به سایر کشورها رو در دست گرفتن. محصولات تولیدی اسپانیا به دلیل کیفیت و تنوع عطر وطعم در ایران از استقبال بیشتری برخوردار شده. ترکیه در اطراف دریای مدیترانه، بزرگترین کارخانههای فرآوری روغن زیتون رو داره و یکی از تولیدکنندگان قدرتمند منطقه محسوب میشه. کشور بعدی ایتالیا هست. ایتالیا جزء کشورهاییه که تولیدکنندگان و صادرکنندگان زیادی داره. بخاطر همین در ادامه انواع روغن زیتونهای خارجی معروفی که در ایران ازش استفاده میشه رو معرفی میکنیم:
در اسپانیا روغن در سه گروه بکر، فرابکر و تصفیهشده تولید میشه. از مهمترین روغنهای زیتون اسپانیایی میتونیم به سلنا، پائولو، سابروسو، سالبورا، سالسا، اعیان، آر اس، لیبدا و غیره اشاره کنیم که در مورد برخی از اونها توضیحاتی رو ارائه میدیم:
موارد کاربرد این روغنها نهتنها محدود به سالاد نیست بلکه روغنهای اسپانیایی برای سرخکردن انواع مواد غذایی هم کاربرد دارن.
یکی از مرغوبترینها در بین روغنهای خارجی، تولیدات کشور ترکیه هست. در ترکیه هم دو نوع فرابکر و بکر روغن زیتون تولید میشه. محصولات وارداتی پرطرفدار از ترکیه برندهای نورها، لاتامارکو، یودوم، ساکلیوادی و کریستال هستن که در مورد برخی از اونها صحبت میکنیم:
جالبه بدونین ایرانیها در بین انواع روغن زیتون، روغنی رو درجه یک میدونن که بوی مطبوع و طعم ملایم داره. چون که طبع روغن زیتون سازگاری خوبی با اکثر افراد داره و مصرف این روغن در برنامه غذایی روزانه از زخم، تورم، التهاب و درد معده پیشگیری میکنه و برای سیستم گوارش عالیه.
برند معروف ایتالیایی با نام روغن زیتون ایتالیکو با بستهبندی حلبی ۵ لیتری و بطریهای شیشهای به ایران وارد میشه. این محصول از نوع تصفیه شده و بدون بو هست و بیشتر برای پختوپز کاربرد داره. به طور کلی انتخاب نوع روغن زیتون کاملا سلیقهای و براساس مزاج افراد هست.
در این مقاله انواع روغنهای زیتون به شما معرفی شد. متوجه شدین که در انواع روغن زیتون داخلی و وارداتی میتونین نوع کاربرد و مصرف رو مشخص و نمونههایی که با سلیقه اعضای خانواده سازگار هست رو خریداری کنین. همچنین گفته شد که تولید و عرضه روغنهای غیراستاندارد به عنوان روغن خوراکی در بازار ایران تقلب و جرم محسوب میشه؛ با این حال برخی سودجویان دست از کار نمیکشن و اون رو به عنوان روغن زیتون خوراکی با بستهبندیهای شکیل روانه بازار مصرف میکنن.
برای خرید جنسی اصل باید فاکتورهایی از جمله رنگ روغن که باید زرد یا سبز متمایل به زرد باشه و بوی روغن زیتون که شبیه طعم زیتونه و مزه اون به صورت تند، سوزاننده و تلخه بررسی بشه. برای افرادی که تخصصی در شناسایی روغن اصل ندارن، تهیه روغن مرغوب کار مشکلی هست. بهتره برای خرید روغن زیتون از کانالی اقدام کنین که خود کشاورزان و تولیدکنندگان در اون حضور دارن. انتخاب وبسایت تخصصی واجارو در عرصه فروش محصولات کشاورز، خریداران رو به نتیجه مطلوب میرسونه.
دیدگاهتان را بنویسید