انواع پسته

اگه به مغازههای خشکبار سری بزنین، انواع پسته و با اشکال کمی متفاوت رو میبینین که هر کدوم اسمهای مختلفی دارن. شاید باید گفت در کل جهان بسته به نوع و محل رشد درخت این گیاه، شاهد اقلام متنوعی از این محصول ارزشمند هستیم. در حقیقت این گیاه ارزشمند از خاورمیانه و آسیای میانه سرچشمه می گیره و بیشتر در کشورهایی مثل ایران، سوریه، ترکمنستان و غرب افغانستان دیده شده. جالبه بدونین در سال 2017 ایران به تنهایی تولیدکننده بیش از نیمی از پسته جهان بوده!
تاریخ بیانگر قدمت و پیشینه کهن این دانه در این منطقهست. به مرور زمان انواع مختلفی از این محصول شکلگرفته که شناختن اونها شاید براتون جالب باشه. آیا میدونین چند نوع از این میوه ارزشمند در ایران و جهان یافت میشه ؟ با نام اونها آشنایی دارین و قادر به شناسایی اونها هستین؟ بد نیست برای دریافت پاسخ سوالات در مورد این خوراکی و داروی معجزهگر چند دقیقهای رو با ما همراه بشین.
چگونه انواع پسته دسته بندی میشه؟
درخت این دانه از گیاهان بیابانی محسوب میشه و تحمل خوبی در برابر خاک شور داره. به همین دلیل بهخوبی در شرایط مختلف فصلی مقاومت میکنه. این گیاه میتونه در دمای 10 درجه سانتیگراد در زمستان و 48 درجه سانتیگراد در تابستان به حیاتش ادامه بده. از طرف دیگه این گیاه در صورت وجود رطوبت بالا عملکرد خودش رو از دست میده؛ یعنی اگه خیلی در معرض جریان آب باشه، ریشه اون میپوسه.
این ویژگی موجب میشه تا در مکانهای بیابانی ایران و جهان رشد خوبی داشته باشه و به امیدی برای کسبوکار مردمان این مناطق تبدیل بشه. در نهایت شاهد شکلگیری انواع پسته هستیم. پوسته سفت این میوه رنگ کرمی یا بژ داره اما ممکنه انواع قرمز یا سبز اون هم دیده بشه. ظاهرا واردکنندهها برای پنهانسازی لکههای پوسته ایجاد شده هنگام چینش دستی از رنگ قرمز استفاده میکردن که امروزه با برداشت مکانیزه، شیوه رنگ کردن بهندرت به کار میره.
اما در دستهبندی این دانه مغذی فاکتورهای زیر هم در نظر گرفته میشه:
- ظاهرش مثل: گرد، کشیده و درشت یا جامبو
- نوع باز بودن دهانه مانند: باز شدن طبیعی یا مکانیکی یا بسته بودن
علاوه بر این گفته میشه انواع پسته اصلی همان پسته سیسیل یا نجیب هست که سبز رنگه. بااینحال باید گفت تفاوت اصلی در این محصول در نوع انتخاب هر کشور در رنگ، طعم، اندازه، دوره برداشت و کیفیت خلاصه میشه.
پستههای مختلف در ایران
این دانه یکی از محصولات بومی ایران هست؛ جایی که کشاورزان همچنان به سنت هزارساله به کشت اون میپردازن. با این حال رفتهرفته ارسال این محصول ارزشمند به ایتالیا و سایر کشورهای مدیترانه گسترش پیدا کرد. کرمان، خراسان، یزد، سمنان، مرکزی و قزوین عمدهترین مناطق کاشت این درخت گرانبها هستن. اما در مورد انواع پسته در ایران باید گفت به طور سنتی شاید 90 گونه مختلف از این دانه شناسایی شده. با این حال به طورکلی در این مقاله با پنج مورد اصلی اون آشنا میشیم.
اکبری
این محصول از انواع باکیفیت و کشیدهست که بسیار هم محبوبه و حتی با گذشت سالها بر محبوبیتش افزوده شده. پوسته سبکتر وجه تمایز پسته اکبری با سایر انواع پستههاست. اگرچه اندازه اون به نوع جامبو نمیرسه، اما کیفیت مناسبی داره. برداشت این محصول بسته به محل کشت در شهریور و مهرماه انجام میشه و در طبقهبندی محصولات بسیار قوی قرار می گیره. علاوه بر این بالاترین ارزش اقتصادی رو به خودش اختصاص داده.
احمد آقایی
این محصول از انواع زودرس هست که زمان کمتری رو برای رسیدن به مرحله تولید طی میکنه. همچنین از جدیدترین انواع پسته به شمار میره که توجه تاجران و کشاورزان رو بهخاطر همین ویژگی به خودش جلب کرده.
بازارهای پرطرفدار اون هند و یونان هستن. در بین انواع دیگه، سفیدترین رنگ پوسته و مغزی قرمز داره. طبق آمارها میزان تولید اون هم با گذر زمان در حال افزایشه. میوهای بادامی با شکلی کله قوچی عنوانی هست که برای توصیف دانههای ارزشمند احمد آقایی به کار برده میشه.
بادامی
در بین انواع پسته ظاهری کشیده مثل اکبری داره. خراسان استان تولیدکننده عمده در این نوع هست و زرند کرمان جایگاه دوم رو به خودش اختصاص داده. البته انواع بادامی در این دو منطقه کمی با هم از نظر شکل متفاوت هستن اما محصولات زرند شباهت زیادی به احمد آقایی دارن. شهرت این محصول در خراسان بهقدری است که حتی با نام پسته سفید هم شناخته میشه.
فندقی
از انواع دیگه پسته شناخته شده و پرمصرف باید به فندقی اشاره بشه. احتمالا به دلیل شکل گرد و کروی به این نام معروف شده. از محبوبیت اون زمان زیادی نمیگذره؛ با این حال به طور تقریبی نیمی از انواع گرد رو تشکیل میده. اندازه اون باعث شده که به گزینهای پرفروش برای بازار داخلی و حتی صادرات تبدیل بشه. اگرچه عملکرد محدود درخت این نوع محصول، کشت اون رو در باغات جدید کمتر کرده.
کله قوچی از انواع جامبو
مهمترین ویژگی که انواع پسته جامبو رو شهرت بخشیده، بزرگ بودنش هست. این محصول به دلیل اندازه درشتتر نسبت به سایر همنوعانش بیشتر شناخته شده. دهه دوم شهریورماه زمان برداشت این نوع دانهست.
تنوع و تولید این نوع ارزشمند محدوده؛ چرا که خیلی زود گل میده و بنابراین گیاه آسیبپذیری داره. انواع جامبو به هوای سر و کمبود آب حساستر هستن. به همین دلیله که این محصول دیگه مثل قبل کاشت نمیشه. بهتره بدونین گیاهان از این دست بعد از گذشت چهل سال توانایی تولیدشون به میزان قابل توجهی کاهش پیدا میکنه.
سایر پستهها در دنیا
آمریکا و ترکیه دو کشور دیگه در زمینه تولید این دانههای خوشمزه هستن. کشورهای سوریه، یونان، اسپانیا، ایتالیا و استرالیا هم کم یا زیاد به کاشت و برداشت انواع پسته میپردازن. با این حال به دلیل اهمیت در ادامه به انواع این محصول در دو کشور آمریکا و ترکیه اشاره میکنیم.
پسته های آمریکایی
گیاه مادگی پسته از بذرهای کرمان ابتدا به کالیفرنیا برده و کشت شد. پس از اون با گذشت زمان کشت پسته در ایالات متحده به طور گسترده افزایش یافت.
با این حال به طور کلی برخی از انواع پسته در ایالات متحده عبارت هستن از:
- کرمان: با میزان 97 درصد و شکل گرد، با هسته ترد، صورتی و زرد مایل به سبز. در اواخر اسفند و اوایل فروردین گل میده و از شهریور تا مهر زمان برداشت میوه هست.
- پیترز: توسط شخصی به همین نام معرفی و به احتمال زیاد از ارمنستان آورده شده. ظاهر گرد و مشابهی با انواع کرمان داره که 3 هفته دوره گلدهی اون طول میکشه.
- Aleppo یا حلب قرمز: از اولین انواع کشت شده در کالیفرنیا، یکساله و زودرس هست و میوههای کوچکتر و خشکتر در مقایسه با کرمان، همراه با شاخههای آویزان داره.
- جولی: محصول برنامههای پرورش آمریکایی، گلدهی زودرس و یک هفتهای، خندان از نوع کرمان.
- انواع نر رندی (Randy): 10 تا 15 روز قبل از پیترز گل میده و با دوره گلدهی مشابه با کله قوچی.
پسته های ترکیه
در حال حاضر ترکیه تامینکننده اصلی این محصول وارداتی در ایالات متحده هست. با این حال این کشور محصولی در این دسته با عنوان Antep داره که یکی از انواع پسته بسیار قدیمی در این منطقه به شمار میره. این محصول ظاهر کوچکتری داره. هسته اون ترده و کمی طعم شیرینی در اون احساس میشه. بچههای آمریکایی برای اولین بار در دهه 1940 میلادی از اون در بستنیها لذت میبردن. در نوقا، باقلوا و شیرینی ترکی که نوعی آبنبات هست، از این دانههای بینظیر استفاده میشه. تنها نقطه ضعف آنتپ، باز شدن سخت اون هست که با کمی چالش همراهه. انواع معروف دیگه این محصول در این کشور اوزون، کیرمیزی، حلبی، ابیاد میوهی، جلال، آنتابی و آییمی هستن.
کلام آخر
در این مقاله گفتیم که درخت پسته با توجه به نوع و محل رشد، میوه متفاوتی خواهد داشت. علاوه بر این شکل ظاهری، میزان باز یا بسته بودن دهان و نوع تولید اون هم در طبقهبندی انواع بسته دخیل هست. انواع ایرانی این محصول جایگاه مرغوبترینهای جهان رو به خودشون اختصاص دادن. چرا که آبوهوا، موقعیت جغرافیایی و مقاومت درختان این محصول شرایط مساعدی رو برای کشت اون فراهم آورده. احمد آقایی، بادامی، اکبری، فندقی و کله قوچی از انواع پسته شناخته شده در ایران به شمار میرن.
اما برای خرید پسته مرغوب چه فکری دارین؟ بد نیست به واجارو سری بزنین. این مجموعه با امکان خرید اینترنتی گزینههای باکیفیتی رو از این محصول به شما معرفی میکنه. علاوه بر این خرید به طور مستقیم از خود باغدار انجام میشه و واسطهها حذف شدن. ضمانت 48 ساعته بازگشت، ارسال به سراسر ایران، داشتن کارت اصالت و ارائه محصولات آزمایش شده از امتیازات این سایت هستن. بنابراین خرید مطمئن و با صرفهای رو تجربه میکنین!
من فقط انواع پسته رو میشناختم که الان با این توضیحات بیشتر آشنا شدم و برام جالب بود
فقط اسم هاشو شنیده بودم ولی دربارش نمیدونستم