اگه از شما درباره انواع چای سوال کنن چه جوابی رو میدین؟ میگین فقط دو نوع سیاه و سبز؟ فرقشون رو میدونین؟ دمنوشها چطور جز مدلهای مختلف چای محسوب میشن؟ در این شکی نیست که همه مردم چای رو دوست دارن. به همین دلیل این محصول بعد از آب بهعنوان پرمصرفترین نوشیدنی در کل جهان شناخته میشه. شاید تنها نوع سیاه محبوبترین دمنوش باشه اما مطمئنا تنها چای خوشمزه و مفید موجود نخواهد بود.
در واقع این نوشیدنی گرم و طبیعی انواع مختلفی داره که هر یک از گیاه خاصش تهیه میشه که از عطر، طعم و فواید منحصربهفردی برخوردار هست. اگر میخواین طیفهای چایتون رو گسترش بدین، جای خوبی اومدین. در ادامه انواع واقعی و گیاهی این محصول رو بهتون معرفی میکنیم که بدونین کدوم یک از اونها مناسب شما هستن. با استفاده از مطالب این مقاله بهروحتی و در کمترین زمان انواع مختلف این نوشیدنی رو میشناسین و از طعمشون لذت خواهید برد.
فقط چند نوع چای وجود دارن که برچسب واقعی برای اونها استفاده میشه. انواع واقعی از فرآوری برگهای گیاه چای یا همون کاملیا سیننسیس گرفته میشن. بنابراین این نکته یک شرط لازمه که باید این نوشیدنی داشته باشه. این گیاه هزاران سال پیش در جنوب چین کشف شد؛ سپس تا صدها سال کشت و محصولش برداشت میشه. کاملیا سیننسیس دو نوع اصلی داره:
نوشیدنیهایی که از گیاه چای تولید نمیشن از نظر فنی چای نیستن و در حقیقت باید بهشون دمنوشهای گیاهی یا میوهای گفته بشه. با توجه به این اصل، انواع این محصول به طور تقریبی در ۶ دسته سیاه، سبز، اولانگ، سفید، پوئره و زرد جای میگیرن. باید گفت شیوههای مختلف برداشت، میزان اکسیداسیون و نوع فرآوری عواملی هستن که این تفاوت رو ایجاد میکنن.
مانند همه نوشیدنیهای واقعی، نوع سیاه هم از برگ گیاه چای گرفته میشه. ابتدا برگها رو خرد میکنن. بعد با پیچوتاب دادن و غلتاندن اون اجازه میدن که خشک و اکسید بشه. واقعیت اینه که برگهایی که به طور کامل اکسید میشن، طعم قوی و رنگ سیاه به نوشیدنی میبخشن.
علاوه بر این روند اکسیداسیون مقدار فلاونوئید نوع سیاه رو کمی کاهش میده؛ با این حال دمکرده اون همچنان خواص مفیدی داره. فصل و مکانی که گیاه این محصول پرورش داده میشه هم بر عطر و طعمش تاثیر داره. در این رابطه باید بدونین نوع سیاه بیشتر در چین، هند، سریلانکا یا نپال تولید میشه.
انواع چای سیاه عبارتند از:
از خواص نوع سیاه هم میتونیم به سلامت قلب، محافظت از بدن در برابر استرس و کنترل رادیکالهای آزاد در بدن اشاره کنیم.
چای سبز از دیگر انواع این نوشیدنی گرم واقعی به شمار میره که از برگهای تازه گیاه کاملیا سیننسیس گرفته میشه. البته فرایند تهیه اون با کمی گرما دادن و بخارپز کردن همراهه. این شیوه فراوری، عمل اکسیداسیون رو متوقف میکنه.
از این رو این محصول سبک، تازه و کمی سبزرنگ دیده میشه. البته نوع سبز هم در صورت استفاده از طعمدهندهها یا بسته به محل برداشت انواع مختلفی داره. به طوری که برخی از رایجترین چایهای سبز در ادامه نام برده میشن:
جالبه بدونین نوع فراوری چای سبز باعث میشه که سرشار از مقادیر زیادی آنتیاکسیدان، پلی فنول، کافئین و کلروفیل باشه. به همین دلیل مزایایی مانند هوشیاری ذهنی، سلامت قلب، افزایش ایمنی بدن و کاهش وزن رو به دنبال داره.
این محصول با نام اولونگ یا اژدهای سیاه هم شهرت داره که به طور نیمه اکسید تهیه میشه. از این نظر بین نوشیدنیهای سیاه و سبز قرلر میگیره. هر چه اکسید کمتر باشه، رنگ این محصول سبکتر و سبزتر خواهد بود.
انواع اولانگ به طور معمول با توجه به میزان اکسیداسیون یا بودادن به شکل زیر طبقهبندی میشن:
برخی از اولانگها مانند اولانگهای پخته در انتها برای ایجاد یک لایه طعم اضافی مانند رایحه میوه، گل یا دودی، بو داده میشن.
عدم شناخت فواید این محصول باعث شده که محبوبیت کمتری داشته باشه و این جای تأسف داره. چونکه این نوشیدنی حاوی ترکیبات آنتیاکسیدانی مختلف مانند تئافلاوین و تئاروبین هست که از بدن در مقابل رادیکالهای آزاد و استرس محافظت میکنه.
پوئره یا چای دارک هم از انواع نوشیدنیهای گرم واقعی محسوب میشه که اغلب اون رو با نوع سیاه اشتباه میگیرن. انواع دارک در واقع به نوع سبز نزدیکتر هستن؛ چون که در آغاز مانند نوع سبز فراوری میشن. اما بعد فرایند تخمیر میکروبی رو طی میکنن و برای سالهای سال کهنه یا در اصطلاح پیر میشن. پوئره بیشتر در استان یون نان چین کشت میشده و بهصورت برگهای خشک یا قالبی به فروش میرسه.
علاوه بر این عطر و طعم نوع دارک بسته به مدت زمان پیر شدن کمی فرق میکنه:
گاهی اوقات تخمیر پس از چند ماه از حرکت میایسته؛ با این حال بسیاری از انواع چایهای پوئره از فعالیت میکروبی برای سالیان دراز بهرهمند میشن. در مورد فواید این نوع هم تحقیق زیادی انجام نشده اما با توجه به کافئین و خاصیت آنتیاکسیدانی بالا برای ذهن، قلب و پوست مفید هست.
در میان انواع چای روی نوع سفید کمترین فراوری انجام میشه. بیشتر انواع سفید بهراحتی خارج یا حتی داخل منزل خشک میشن. اگرچه در برخی موارد یک مرحله خشک شدن اضافی در دمای پایین رو پشت سر میذارن. این میزان فراوری عطر و طعم سبک، لطیف و میوهای رو به نوشیدنی میده و میزان آنتیاکسیدان بالا و کافئین کمتری داره. شاید فکر کنین روند تولید نوشیدنی سفید خیلی سادست اما در حقیقت ساخت اون کمی دشواره. برای جلوگیری از سیاهی و زخمی شدن برگها در کل مراحل باید کنترل بیشتری انجام بشه.
انواع چای سفید شامل:
همچنین باید بدونین فراوری کمتر چای سفید موجب میشه کاتچین بیشتری داشته باشه که برای سلامت بدن، دندانها و مغز، کاهش التهاب و محافظت در برابر استرس مفیده.
در حالی که نوع زرد از سایر انواع چایها کمتر رایج هست اما روند تولید آن به طرز باورنکردنی شبیه به نوع سبزه. با اینحال علاوه بر مراحل فراوری نوع سبز، نوشیدنی زرد تحت پوششهای خاصی به نام هپینگ با زردی قرار میگیره. این روند باعث اکسیداسیون غیرآنزیمی میشه که قبلا بهعنوان تخمیر میکروبی ازش یاد میکردن.
در مرحله بستهبندی یا پوششی عطر و طعم ملایمتری برای چای ایجاد میشه و رایحههای گیاهی کمتری در مقایسه با نوع سبز داره.
در این مقاله گفته شد که واژه چای رو به نوشیدنیهایی اطلاق میکنن که از گیاه چای یا کاملیا سیننسیس تولید بشن. همچنین انواع واقعی این محصول با توجه به شیوه تولید و میزان اکسیداسیون در ۶ دسته سفید، سبز، زرد، اولانگ، سیاه و پوئره یا دارک جای میگیرن. اما حالا که با انواع این نوشیدنی محبوب آشنا شدین، بهتره بدونین شمال ایران نیز یکی از قطبهای تولیدکننده این نوشیدنی محسوب میشه. اگه به دنبال طعم دلچسب این محصول مرغوب سنتی، شکسته، ممتاز، قلم و سبز ایرانی هستین، برای خرید چای نیازی نیست که به شمال سفر کنین!
کافیه به قفسه فروشگاهی واجارو سری بزنین و انواع چای باکیفیت ایرانی رو که به ذائقتون نزدیکه بهصورت اینترنتی بخرین. خیالتون راحت باشه که از واسطهها خبری نیست و مستقیم از چایکار خرید رو انجام میدین. علاوه بر این محصولات واجارو گارانتی اصالت هم دارن که عطر لذتبخش چای رو دوچندان میکنه.
[…] این بین بعضی از چای ها مثل سبز، اولانگ و سیاه طرفداران بیشتری پیدا […]