انواع گردو

همونطور که حتما میدونین، انواع گردو از اعضای جدانشدنی آشپزخونههای ایرانی هستن. نون و پنیر و گردوی صبحانه، فسنجونهای خوشعطر و طعم، باقلوا و شیرینیهای گردویی سنتی، میان وعدههای آجیلی پر از این مغز و غیره برای خانوادههای ایرانی که به تغذیه خودشون اهمیت میدن، سرشار از معنیه. شکوندن گردوی سبز و دستهای رنگ گرفته و گردوهای آب نمکی سفید و جذاب حتما خاطرههای قشنگی رو به ذهنتون میارن. بخاطر همین ما در این مقاله قصد داریم به معرفی انواع متفاوتی از این محصول در کشور خودمون بپردازیم و بعد از این با انواع مختلف اون که در سراسر جهان وجود دارن و تولید میشن، آشنا بشیم. پس اگه یکی از طرفدارهای پر وپاقرص این خوراکی جذاب هستین، برای آشنایی با تفاوت گردوها ما رو همراهی کنین.
انواع گردو در ایران
امروزه انواع مختلفی از گردو در ایران وجود دارن که کشاورزها بر اساس موقعیت آب وهوایی و خاکی که زمین اون منطقه خاص از اون بهرهمنده، یک مورد رو برای کاشت انتخاب میکنن. گردوی ایرانی با اسم علمی Juglans reji کیفیت فوقالعادهای داره و نهال اون در بیشتر نقاط دنیا، مخصوصا نیمکره شمالی زمین کشت میشه. این درخت این محصول میوههایی بسیار باکیفیت و درشت داره و به همین دلیل در دنیا چه از نهال این گردو و چه از میوه اون، استقبال زیادی میشه.
اما باید بدونین در کشور ایران انواع و اقسام این مغز وجود داره که اونها رو معمولا بر اساس شکل ظاهری یا نقطهای که برای اولین بار یا بیشتر از همه در اونجا کشت میشن، نامگذاری کردن. به طوری که چند مورد از این محصولات عبارتند از:
- پوست کاغذی؛
- ماکویی؛
- تویسرکان؛
- اسرائیلی؛
- بوانات؛
- خوشهای؛
- کرمان؛
- شهمیرزاد؛
- دماوند؛
- ضیاء آبادی (قزوین)؛
- سوزنی؛
- و غیره.
اکثر این محصولات سریع رشد میکنن اما از این نظر که به چه میزان و چند سال پس از کشت نهال، به بار میشینن؛ با هم تفاوت دارن.
معرفی انواع گردوهای ایرانی
تعدادی از این مغزهای مفید رو که در کشورمون کشت میشن، برای شما نام بردیم. حالا قصد داریم که تعدادی از اونها رو به صورت جامعتر معرفی کنیم که بهتر تفاوت بین انواع این محصولات رو متوجه بشین. پیش از اون، بهتره بدونین که تفاوت این گردوها بیشتر در رنگ و اندازه مغز، شیرینی و میزان چربی، ضخامت پوست، خوشهای بودن یا نبودن بار روی درخت و غیره هست.
گردو پوست کاغذی
این محصول معمولا به این خاطر که پوست نازک و سبکی داره و مغز اون با استفاده از همین ویژگی بهراحتی از پوسته جدا میشه، طرفداران خاص خودش رو داره. مغز این نوع معمولا رنگ سفید شیری داره و بسیار شیرین و خوش طعمه. همچنین از 70% چربی تشکیل شده که اگه این چربی به اندازه نرمال مصرف بشه، بسیار مفیده.
گردوی اسرائیلی پاکوتاه
به درخت این نوع، گردوی خوشهای اسرائیلی هم گفته میشه. به این دلیل که میوههای اون اصولا به شکل خوشهای هستن. یعنی چندین محصول در کنار هم و روی یک شاخه تشکیل میشن و جزء درختهای بهاصطلاح پربار هستن. مغز این محصول کمی با گردوهای نرمالی که داخل بازار وجود داره، متفاوته و رنگ اونها به قرمزی متمایل هست. البته این مغزها از لحاظ پروتئین و امگا 3 و غیره با بقیه محصولات تفاوت چندانی نداره.
گردوی تویسرکان
پوست این محصول تقریبا مشابه نوع پوست کاغذی و نازک هست. در نتیجه شکستن و جداسازی مغز اون بسیار راحته. همچنین مغز تویسرکان یکی از انواع گردو هست که رنگ روشنی داره و بسیار خوشمزه و مرغوبه. یکی از مشخصات تویسرکان، چربی بالای موجود در مغز اونه که به بهترشدن بافت و خوشطعمی اون کمک میکنه. البته که چربی این مغز برای سلامت افراد ضرری نداره بلکه مفید هم هست و کلسترول رو کاهش میده اما افرادی که مشکل چربی خون دارن، بهتره که مقدار زیادی از اون رو بهصورت یکجا مصرف نکنن.
گردوی دماوند
دماوند یکی از انواع گردوهای اصیل ایرانیه که همونطور که از اسمش پیداست، در دماوند کاشته میشه. درخت این نوع در نقاطی که آبوهوای معتدل دارن (مثل دماوند، آذربایجان، کردستان، آستارا و غیره) رشد بهتری داره و طبیعتا این رشد بهتر روی کیفیت محصول اون اثر مثبتی داره. مغزهای دماوند به صورت بیضیشکل هستن و رنگ میوه اونها قهوهای روشن و متمایل به زرده.
گردوی شهمیرزاد
شاید جالب باشه که بدونین درختهای شهمیرزاد بهعنوان یکی از میراثهای معنوی اون شهر محسوب میشن. به طوری که مردم اونجا باورهای سنتی جالبی در مورد این درخت دارن. برای مثال اینکه هر کدوم از خانوادههای اصیلی که در شهمیرزاد زندگی میکنن، یک درخت گردو رو بهعنوان مهریه دخترهاشون در نظر میگیرن.
حتی این اعتقاد زیبا رو دارن که شهمیرزاد با درختان گردوی خودش به زمین وصل شده و به درخت این محصول لقب “میخ طلا” رو دادن. انواع مغز شهمیرزادی با توجه به کیفیت ممکنه سفید، قهوهای روشن یا قهوهای تیره باشن. معمولا این مغزها به تفکیک رنگ برای مصارف مختلفی استفاده میشن. برای مثال از مغزهایی که رنگ تیرهتری دارن، معمولا برای خورشت استفاده میکنن.
گردوی ضیاء آبادی
درخت این نوع مغز یکی از انواع گردوهاییه که در سرما مقاومت خوبی داره و به گرمای زیاد واکنش خوبی نشون نمیده و ممکنه خراب بشه. محصول ضیاءآبادی از دسته گردوهای خوشهای محسوب نمیشه؛ درعینحال مغز پر و پوستهای نازک و شکننده داره. این محصول معمولا در شهریورماه میرسه و میتونین تازه اون رو تهیه و نوش جان کنین.
انواع نژاد گردو در جهان
امروزه انواع مختلفی از این محصول نهتنها در ایران بلکه در سرتاسر جهان کاشت و برداشت میشه. این گردوها از لحاظ نژاد با هم متفاوت هستن و ممکنه طعمهای مختلفی نسبت به هم داشته باشن. اما طعم ترد و آجیلی چرب در اونها معمولا یه نقطه اشتراکه. بنابراین در این بخش به بعضی از گردوهایی که در نقاط مختلف دنیا کاشته میشن، اشاره میکنیم:
گردوی دوولی هیبرید
این محصول یکی از مرغوبترین انواع گردو در جهان شناخته میشه که برخلاف انواع ایرانی و شرقی پوست بسیار نازکی داره. بهطوریکه هرکسی بهراحتی میتونه با فشار دست اون رو بشکنه و مغزش رو بیرون بیاره. این محصول برخلاف اکثر انواع ایرانی حتی وقتی بهصورت تازه و سبز از درخت چیده میشه، طعم شیرین و فوقالعادهای داره و اصلا تلخ نیست.
گردوی فرانکت
این محصول متعلق به کشور فرانسهست و در واقع بومی اون کشور محسوب میشه. درخت این نوع از مغز معمولا برای کشت نیازمند شرایط فوق العاده و ایدهال نیست و در خاک و شرایط اقلیمی خیلی معمولی هم رشد میکنه. البته نکته مهم در مورد این نوع درخت اینه که بهخوبی و بسیار زیاد میوه میده و سریع به بار میشینه. در نتیجه این نوع درخت برای اهداف تجاری یکی از بهترین گزینهها به حساب میاد.
گردوی آمریکایی پکان
معمولا درخت این مغزها در مناطق خنک بهتر رشد میکنه اما این نوع گردو که به اون گرمسیری هم گفته میشه، در مناطق نیمه گرمسیر رشد میکنه. شاید فکر کنین که این گرمسیری روی کیفیت و طعم این مغز ممکنه تاثیر منفی بذاره اما باید بدونین که اتفاقا این محصول یکی از مرغوبترین گردوهای دنیاست. پکان به دلیل حجم بالای اسید اولئیک موجود در اون از ارزش غذایی بسیار بالایی برخورداره و یکی از لذیذترین گردوهای موجود بهحساب میاد. ظاهر این محصول کاملا کشیده و بیضیه و چین و چروک خیلی کمتری نسبت به انواع دیگه داره.
گردوی خوشه ای فرانسوی
این محصول برخلاف انواع گردو که معمولا در هر شاخه تا 3 عدد گردو رو جای میدن، تعداد گردو در هر خوشه اون به حدود 5 تا 10 تا میرسه. این محصولات شکلی بیضیمانند دارن و برخلاف انتظاری که از یه خوشه گردو روی یک شاخه میره، معمولا درشت، پر و سالم هستن.
انواع دیگه گردو در سراسر دنیا
اسرائیلی نوع دیگهای از این محصوله که نسبت به انواع دیگه معمولا چربی کمتری داره. ظاهر اون هم تقریبا بیضی شکل هست و مغزش کاملا پر و سالمه. علاوه بر این یوگوسلاو یکی دیگه از محصولات پرطرفدار در دنیا محسوب میشه که با نام سنجو هم شناخته میشه. این محصول بیضی شکله و پوست تیرهای داره. همچنین باید بدونین انواع بسیار زیاد دیگهای از این مغز مقوی در اقصینقاط دنیا وجود داره که معرفی اونها در این بحث نمیگنجه.
سخن آخر
در نهایت با توجه به اینکه خصوصیات انواع گردوها رو ذکر کردیم و بخشی از فواید گردو رو هم برشمردیم، شاید تصمیم به خرید گردو گرفته باشین. همچنین شاید تا به این لحظه از این موضوع که این همه گستردگی در انواع این محصول وجود داشته باشه، مطلع نبودین و این موضوع براتون جالبتوجه بوده باشه. به هرحال هر کدوم از این محصولات ممکنه طعم متفاوتی داشته باشن و هر یک از اونها بیشتر یا کمتر با مزاج شما سازگار بشن. برای انتخاب اینکه کدوم نوع رو میپسندین باید با خرید چندمرحلهای انواع گردو، این آزمون و خطا رو انجام بدین. بخاطر همین توصیه ما اینه که بههیچعنوان خودتون رو از استفاده از این خوراکی خوشطعم و مفید بینصیب نذارین. در این راستا اگه به دنبال خرید انواع مرغوب این محصول بدون واسطه و در زمان کوتاه هستین، بهتره از فروشگاه واجارو خرید کنین.