طرز تهیه خورش بادام زمینی

در این مقاله سعی میکنیم طرز تهیه خورش بادام زمینی رو بهتون یاد بدیم. ما توی کشورمون بادام زمینی رو بیشتر به عنوان یه آجیل خوشمزه میشناسیم و اونو به صورت بوداده و نمکی به عنوان تنقلات استفاده میکنیم، در حالی که در بسیاری از نقاط دنیا بادام زمینی رو در خورشت، سوپ، سالاد و خوراکهای مختلف استفاده میکنند، دلیلش هم خواص فوقالعاده اونه. البته باید به این نکته هم اشاره کنیم که خورشت بادام زمینی شاید این روزها توی ایران زیاد شناخته شده نباشه اما یکی از غذاهای سنتی گیلان محسوب میشه.
توی اینترنت چند مدل طرز تهیه خورشت بادام زمینی وجود داره و در بعضی از آموزشها به اشتباه همون دستور پخت خورشت بادام درختی با نام خورش خلال بادام رو برای خورش بادام زمینی استفاده کردن. خالی از لطف نیست که اینجا به تفاوت این دو تا خورشت اشاره کنیم؛ در خورشت بادام درختی که یه غذای کرمانشاهیه از خلال بادام درختی استفاده میشه و در خورشت بادام زمینی از بادام زمینی آسیاب شده.
البته ممنوعیتی برای استفاده از خلال بادام زمینی در خورشت وجود نداره ولی اگه دستور پختتون، دستور پخت خورشت بادام درختی باشه و شما توی غذا از خلال بادام زمینی استفاده کنید ممکنه غذاتون در انتها تلخ بشه.
ما توی این مطلب واجارو سه تا دستور پخت برای خورش بادام زمینی نوشتیم: توی دستور پخت اول، از مرغ استفاده میشه و به فسجون بادام زمینی معروفه. توی دستور پخت دوم از گوشت گوساله استفاده میشه و توی دستور پخت سوم از هیچ پروتئین حیوانی استفاده نمیشه بجاش از لوبیا سفید استفاده میشه که غنی از پروتئین گیاهیه.
خورش بادام زمینی وگان خیلی سریع آماده میشه. این خورشت گیاهی یه وعده غذایی سالمه که اگه طرفدار غذاهای وگان باشید احتمالا بعد از یه بار تست کردن مزهش، به وعده شام وگان مورد علاقهتون تبدیل میشه.
مواد لازم برای تهیه خورش بادام زمینی( فسنجون بادام زمینی)
- بادام زمینی آسیاب شده: 400گرم
- پیاز رنده شده: 1 عدد بزرگ
- مرغ: 4 تیکه ران یا سینه
- رب انار : 3 الی 4 قاشق
- نمک: به مقدار لازم
- زرد چوبه: یه قاشق چایی خوری
- روغن سرخ کردنی: دو قاشق غذا خوری
طرز تهیه خورش بادام زمینی (فسنجون بادام زمینی)
مرحله اول: تفت دادن پیاز و بادام زمینی
یه ماهیتابه نچسب انتخاب میکنیم و پیاز رنده شده رو به همراه دو قاشق روغن روی حرارت قرار میدیم و هم میزنیم. وقتی رنگ پیازها طلایی شد، بهش زردچوبه اضافه میکنیم و دوباره هم میزنیم، بعد از اینکه پیازها رنگ گرفت، بادوم زمینی آسیاب شده رو بهش اضافه میکنیم و باهم تفت میدیم.
توی این مرحله باید مواد رو هم بزنیم تا نسوزه. لازم نیست بادام زمینی رو زیاد تفت بدیم، همینکه یه مقدار رنگش تغییر کنه کافیه، بعد از تفت دادن از روی حرارت برش میداریم و میریم برای آماده کردن مرغ.
مرحله دوم: آماده کردن مرغ
مرغ رو به همراه آب در یک قابلمه مناسب رو حرارت قرار میدیم. میتونید برای گرفتن بوی زهم مرغ اونو با پیاز و کمی زردچوبه توی ماهیتابه بذارید. زمانی که آب کف کرد و بوی زهمش گرفته شد مرغ رو آب کش میکنیم و در یک قابلمه مناسب به همراه یک قاشق روغن روی حرارت قرار میدیم تا تفت بخوره.
وقتی که یک طرف مرغ طلایی شد اونو برمیگردونیم تا طرف دیگه اش هم طلایی بشه.
مرحله سوم: بار گذاشتن خورشت
بادوم زمینیهای آسیاب شدهای رو که تفتشون دادیم به قابلمه مرغ اضافه میکنیم و بهش آب اضافه میکنیم. ( مقدار آب باید به میزانی باشه که روی مواد رو کاملا بپوشونه).
حرارت رو زیاد میکنیم تا آب جوش بیاد و بعد از اینکه آب جوش اومد درب قابلمه رو میذاریم، شعله گاز رو کمتر میکنیم و صبر میکنیم تا خورشتمون روی شعله ملایم جابیوفته.
مرحله چهارم: اضافه کردن رب انار
بعد از اینکه بادوم زمینیها روغن پس دادن و آب خورشت تبخیر شد زمان اضافه کردن رب اناره. رب انار رو اضافه میکنیم و آروم هم میزنیم و اجازه میدیم حداقل نیم ساعت دیگه روی حرارت بمونه تا رب انار به خورد خورشت بره و بعد خورشت بادام زمینی ما آماده نوش جان کردنه.
مواد لازم برای تهیه خورش بادام زمینی با گوشت گوساله
- گوشت گوساله خرد شده: 700گرم
- کره بادام زمینی: نصف پیمانه
- فلفل دلمه: 1 عدد
- رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذا خوری
- نمک و فلفل: به میزان لازم
- پیاز : 2 عدد
- روغن سرخ کردنی: به میزان لازم( ترجیحا از روغن زیتون استفاده کنید)
طرز تهیه خورش بادام زمینی با گوشت گوساله
مرحله اول: پختن گوشت
یکی از پیازهامون رو خرد میکنیم و به همراه گوشت خرد شده و آب روی حرارت قرار میدیم تا بپزه. میزان آب و میزانی که نیازه تا گوشت روی حرارت بمونه به تازه بودن گوشتتون بستگی داره، هر چی گوشتتون تازهتر باشه زودتر میپزه، ولی نکتهای که وجود داره اینه که باید اجازه بدیم گوشت آروم آروم بپزه، در غیر این صورت مغز پخت نمیشه. دقت کنید اگه آب توی قابلمه در حین پختن تبخیر شد بهش آب جوش اضافه کنید نه آب سرد. بعد از اینکه گوشت پخت، گوشتهارو آب کش کنید و آب گوشت رو نگه دارید چون در مرحلههای بعدی بهش احتیاج داریم.
مرحله دوم: سرخ کردن مواد
توی این مرحله اول پیاز دوممون و فلفل دلمه رو خرد میکنیم، بعد یه ماهیتابه مناسب برمیداریم، توش روغن زیتون میریزیم و بهش گوشت پخته شده، نمک و فلفل رو اضافه میکنیم و حدودا ۷ – ۸ دقیقه تفتش میدیم. بعد پیاز و فلفل دلمه رو به گوشت اضافه میکنیم. بعد از ۳ دقیقه تفت دادن نوبت به اضافه کردن رب میرسه. مواد رو به همراه رب ۵ دقیقه تفت میدیم.
مرحله سوم: اضافه کردن آب گوشت
بعد از رب گوجه فرنگی زمان اضافه کردن آب و آب گوشت میرسه، حدودا سه لیوان آب باید به موادمون اضافه کنیم. ( از این ۳ لیوان هر چقدر که آب گوشت داشتید آب گوشت اضافه کنید بقیهش رو آب معمولی). حرارت رو یه مقدار بالا میبریم تا آب جوش بیاد بعد از اینکه جوش اومد کره بادام زمینی رو اضافه میکنیم و خوب هم میزنیم تا کاملا حل بشه. درجه حرارت رو ملایم قرار میدیم و درب قابلمه رو میذاریم تا خورشت جا بیوفته و غلیظ بشه.
مواد لازم برای تهیه خورش بادام زمینی گیاهی
- گوجه فرنگی تازه: 3 عدد
- کره بادام زمینی: 3 قاشق غذا خوری
- لوبیا سفید پخته شده : 400 گرم
- رب گوجه فرنگی: 2 قاشق غذا خوری
- روغن: به میزان لازم
- پیاز: 1 عدد
- سیر: 3 حبه
- پاپریکا: 1 قاشق چایخوری
- زیره: 1 قاشق چایخوری
- فلفل قرمز : به میزان دلخواه (طبق ذائقه)
- نمک: به مقدار لازم
- سیب زمینی شیرین: 250 گرم
- سبزیجات( به دلخواه،کلم کیل یا جعفری یا …): 200 گرم
- آب: 250میلی لیتر آب
- آبلیموه( برای مزه دار کردن): به مقدار دلخواه
طرز تهیه خورش بادام زمینی گیاهی
مرحله اول: مخلوط کردن مواد
همه مواد رو به جز لوبیا و سبزی در مخلوط کن میریزیم. یعنی گوجه فرنگیها، پیاز، سیر، سیب زمینی شیرین، پاپریکا، زیره، فلفل قرمز و آب رو داخل مخلوط کن میریزیم تا باهم کاملا مخلوط بشن و یه مایع خمیری بدست بیاریم.
مرحله دوم: طبخ غذا
یه قابلمه مناسب برمیداریم توش روغن میریزیم و میذاریمش روی حرارت، بعد رب رو بهش اضافه میکنیم، هم میزنیم اجازه میدیم رب ۲-۳ دقیقهای گرما ببینه تا خودش رو وا کنه. بعد لوبیا که از قبل پخته شده رو بهش اضافه میکنیم و بلافاصله مخلوط موادمون رو بهش اضافه میکنیم، اجازه میدیم چند دقیقهای حرارت ببینه و بعد سبزیهای خرد شدهمون رو اضافه میکنیم، درب قابلمه رو میذاریم تا سبزیها بپزه.
مرحله سوم: سرو غذا
بعد از اینکه سبزیها پخته شدن زمان سرو غذاست، خورشتمون رو با آبلیموی تازه، نمک و فلفل مزهدار میکنیم و همراه برنج نوش جان میکنیم.
نکاتی که باید در تهیه غذا به آن توجه کنید.
در فسنجان بادام زمینی باید از بادام زمینی که حرارت دیده استفاده بشه. اگه بادام زمینی که میخواید ازش استفاده کنید بادام زمینی بوداده و نمکیه حتما پوست نازک و قهوه ای روش رو جدا کنید ولی اگه نمکی نیست همونجوری با پوست هم میتونید آسیابش کنید و اگه بادام زمینی که در اختیار دارید خامه، حتما خودتون روی گاز یا داخل فر بهش حرارت بدید و بعد آسیابش کنید.
ترش، شیرین یا ملس بود فسنجون بادام زمینی کاملا بستگی به سلیقه خودتون و رب اناری که قصد دارید ازش استفاده کنید داره.
به مواد خورش بادام زمینی گیاهی کدو تنبل نگینی خرد شده رو هم میتونید اضافه کنید.
این هم طرز تهیه خورش بادام زمینی، یکی دیگه از خوراکی های خوشمزه با بادام زمینی اون هم به سه روش مختلف. این سه مدل خورش مقوی رو به راحتی میتونید تو خونه طبخ کنید، البته این خورشتها زمانی اونطور که باید خوشمزه میشن که از بادام زمینی خوب و با کیفیت و درجه یک استفاده کنید.
خرید بادام زمینی کار حساسیه و حسابی باید دقت کنید، چون اگه حواستون نباشه ممکنه بادام زمینی که میخرید تلخ باشه، اگه میخواید با خیال راحت بادام زمینی بخرید و نگران کیفیتش نباشید میتونید روی واجارو حساب ویژه باز کنید.
واقعا با بادام زمینی هم میشه خورشت درست کرد؟
فکر کنم مثل خورشت بامیه یا کرفس بشه :|||
تا حالا همچین چیزی ندیدم سعی میکنم حتما امتحان کنم
بادام زمینی چقدر در آشپزی کاربرد داشت و ما نمیدونستیم
به نظر پرچرب بشه ولی مثل فسنجان باگردو خوب میشه
عجب مطالبی تا حالا نخونده بودم
عالی
چیز جالبی میشه
عالی بود
خیلی جالب و مفید بود
خیلی اطلاعات خوبی در مورد فسنجان مرغ دادید.کامل بود سپاس
عالی وکامل بود ممنون
اطلاعات کامل بود. فکر کنم خورشت خوبی باشه
باید بپزیم ببینیم چی میشه
اطلاعاتی که دادین خیلی کامل بود ممنون
خوب و خوشمزه ممنون بابت آموزشش
خوب و خوشمزه بود قبلاً ازش خوردم
خورشت خوشمزه ای میشه
فردا حتما این خورشت خوشمزه را خواهم پخت.
بسیار عالی
خوشمزگی از قیافش میباره
خورش خوش طعم خوشمزه ای هس
بسیار زیبا
خیلی عالی و مفید
یعنی اغراق نباشه تمام مقاله هاتون عالی هست
بسیار خوشمزه و عالی
بسیار عالی ممنون از شما و سایت خوبتون
عالیه
ممنون از سایت واجارو واقعا مقاله هاتون مفید هستش
عالیه واقعا با یکم تنوع میشه غذای خوشمزه ای درست کرد ممنون از سایت واجارو