خواص چای

یکی از اصیلترین نوشیدنیهای گرم که نه تنها در ایران بلکه در بسیاری از کشورهای دنیا معروف و پرطرفداره، چای هست. به طوری که زمینهای زیادی در دنیا زیر کشت این برگهای سبز هستن. انواع زیادی از این محصول در دسترسه و خواص چای از دیرباز مورد توجه طب سنتی بوده. کشت چای در ایران قدمتی به درازای بیش از یه قرن داره و چایکاران بسیاری در ایران به کشت، پرورش و فرآوری این گیاه اشتغال دارن. در ایران وقتی صحبت از چای به میون میاد، منظور نوع سیاه اون هست.
اما تنوع این محصول بسیار زیاده. این محصول در انواع سیاه، سبز، ترش، میوهای، انواع دمنوشهای گیاهی و دارویی و تنوعی از اقلام خارجی مهمان خانههای ایرانیهاست. به طوری که از زمانهای گذشته تاکنون در دورهمیها همچنان در صدر آداب پذیرایی میدرخشه. بخاطر همین ما در این مقاله به خواص چای اشاره میکنیم و به طور کلی مشخصهها و مواد مغذی موجود در این نوشیدنی منحصر به فرد رو مورد بررسی قرار میدیم. پس در این بحث داغ و دلنشین ما رو همراهی کنین.
مهمترین خواص چای
هر کدام از انواع این نوشیدنی لذیذ در مراحل فرآوری، تخمیر و خشک کردن درجه بندیهای مختلف و ویژگیهای منحصر به فردی پیدا میکنن. ضمن اینکه در بستهبندیهای مختلفی مثل چای سرگل، شکسته قلم و قلم روانه بازار میشن. همون طور که اطلاع دارین نوع سبز اون هم در سال های اخیر خیلی پرطرفدار شده و علاقهمندان خاص خودش رو داره. خواص چای سبز با نوع سیاه متفاوته ولی در حالت کلی همه محصولات نوشیدنی تعدادی مزایای مشترک رو به یدک میکشن که آشنایی با اونها خالی از لطف نیست.
پس از برداشت برگها و جوانههای تازه و شاداب، فرآیند خشککردن و فرآوری به عهده کارخانههایی هست که برگهای کوچک و ظریف رو در قطعات بسیار ریز، متوسط و درشت بستهبندی میکنن. مشخصه بارز چای ایرانی عطر و طعم تند، گس و تا حدودی تلخ اون هست که هوش از سر افراد میبره.
البته باید عاشق این نوشیدنی باشی تا با یه فنجان از این چای داغ حال و احوالت تازه بشه. قبل از اینکه بریم و یه چای تازهدم تهیه کنیم، بهتره مروری روی خواص اون داشته باشیم و با اشتیاق بیشتری از کیفیت چای خوشرنگ و طعم لذت ببریم. پس در ادامه برخی از خاصیتهای مشترک این محصولات رو با هم مرور میکنیم:
آرامبخش و جلادهنده روح
ذائقه و سلیقه افراد با هم متفاوته. در بین نوشیدنیهای اصیل ایرانی باید مزههای مختلف رو امتحان کنین. برخی افراد چای پررنگ دوست دارن و برخی دیگه رنگ ملایم اون رو ترجیح میدن. گاهی افراد ترجیح میدن خواص چای رو در فنجانهای چینی و سفالی امتحان کنن. در صورتی که افرادی مثل مادربزرگها و پدربزرگهای قدیمیکه سماور و قوری تازهدم رو به عشق یه دورهمی ساده برپاکردن، دوست دارن در استکانهای بلور لب طلایی، خوش رنگی اون رو ببینن و میل کنن.
خلاصه هر جوری که با این نوشیدنی اصیل صفا میکنین، برای خودتون در طول روز چای تازهدم بریزین و از عطر و طعم نابش لذت ببرین. اگه با همین حس و حال زیبا بنوشین، به آرامش روحی و جسمی میرسین و بعدش شاداب و سرحالتر از قبل به امور روزانه ادامه میدین. حتما میپرسین چرا؟
به طور قطع باید اعلام کنم این قضیه دلیل علمی داره و به اثبات رسیده که این محصول حاوی مقداری ال تیانین هست. این مواد زیرمجموعهای از اسیدآمینه به شمار میره و سبب آرامش ذهن میشه. به طوری که مصرف به اندازه اون، استرس و تنشهای روحی رو از افراد دور میکنه و شادی و سرزندگی رو به همراه داره. پس نوشیدن یه فنجان چای در روز رو از دست ندین.
چای، ضامن سلامت اعضای بدن
تحقیقات جهانی حاکی از اون هست که خواص چای تنها به آرامبخشی و نشاطآوری خلاصه نمیشه بلکه با ترکیبات آلی که داره از رشد باکتریها جلوگیری میکنه. ترکیب پلیفنول در این نوشیدنی خوشمزه به سلامت دهان و دندان کمک میکنه و از تجمع پلاک روی دندان و پوسیدگی پیشگیری میکنه.
آنتیاکسیدان موجود قدرت دفاعی بدن رو ارتقا میده و به عملکرد بهتر سیستم ایمنی بدن کمک میکنه. این آنتیاکسیدان قوی از سلولها در برابر رادیکالهای آزاد محافظت میکنه. همچنین مواد سمی و مضر به کمک این ماده از بدن خارج میشن. تمامی این موارد از خاصیتهای شگفتانگیز چای سیاه به شمار میره.
کاهش خطر ابتلا به بیماریهای قلبی، کاهش کلسترول، کنترل قندخون و کمک به عملکرد سیستم گوارش از دیگر فواید مصرف منظم و کنترل شده این نوشیدنیه. چون که پلیفنول موجود در چای توسط جریان خون جذب میشه و بر عملکرد کبد و روده هم تاثیر میزاره. علاوه بر این از تجمع چربیها جلوگیری میکنه و موجب کاهش وزن میشه. برای دریافت نتیجه بهتر توصیه شده چای سیاه با مقداری لیمو مصرف بشه.
تضمین کننده سلامت قلب
بیدلیل نیست که این نوشیدنی بین مردم دنیا به یکی از نوشیدنیهای پرطرفدار تبدیل شده. در حال حاضر پژوهشهای بسیاری درباره محتویات، ویتامینها و نحوه اثرگذاری اونها بر بدن انجام شده. مشکل شایعی که برای قلب پیش میاد خطر سکته هست. مادهای به نام فلاونوئید که یه آنتیاکسیدان هست در این محصول خودنمایی میکنه که از گرفتگی عروق کرونر و عدم پمپاژ اصولی خون جلوگیری میکنه. این ماده جلوی لخته شدن خون در رگها رو میگیره و عملکرد عروق خونی رو بهبود میبخشه.
همچنین مصرف صحیح اون موجب سلامت قلب و پیشگیری از سکته قلبی میشه. محققان به افراد بالغ توصیه کردن که به صورت متوسط روزی سه فنجان از این نوشیدنی بنوشن و با استفاده از خواص چای بدن رو از ابتلا به بیماریهای قلبی مصون نگه دارن. دمکردن چای با دارچین، زعفران، لیموترش و سایر مواد طبیعی و مفید هم تاثیرات اون رو در سلامتی ارتقا میده. در کنار این توصیهها بهتره که سبک زندگیتون رو تغییر بدین، خوراکیهای مفید رو در سفره غذایی جای بدین، ورزش کنین و از استعمال دخانیات بپرهیزین.
البته افرادی که سابقه بیماریهای قلبی دارن مصرف خوراکیهای حاوی کافئین در طول روز رو باید اندازهگیری کنن. هرچند کافئین موجود در این نوشیدنی رقم بالایی نیست اما شرط عقل اینه که این افراد کنترلی بر مصرف روزانشون داشته باشن. چون که مقدار کافئین مصرفی در طول شبانه روز باید کمتر از 200 میلیلیتر باشه.
کنترل دیابت با نوشیدن چای
خواص چای سیاه از دیدگاه محققان بینالمللی بررسی شده و میتونین با اطمینان خاطر چای خوشطعم ایرانی رو بنوشین. به شرط اینکه چای اصل، باکیفیت، فاقد اسانس و مواد افزودنی باشه. آیا شنیدین که مصرف اصولی چای احتمال ابتلا به دیابت رو به حداقل میرسونه؟ نتیجه پژوهشی در این زمینه نشون داده نوشیدن سه فنجان چای اصیل ایرانی خطر ابتلا به انواع دیابت علیالخصوص دیابت نوع دو رو کاهش میده.
این بدین معنا نیست که در منزل بشینین و قندخون کاهش پیدا کنه بلکه نیاز به تدابیری اصولی هست. بیاید برای سلامتی و دور ماندن از ابتلا به دیابت تغییراتی در سبک زندگی ایجاد کنین. تغذیه اصولی، پیادهروی و ورزش رو فراموش نکنین و چای تازهدم رو جایگزین نوشیدنیهای مضر کنین. این نوشیدنی سیستم ایمنی بدن رو تقویت و با دیابت مقابله میکنه.
در بخش دیگری از نتیجه آزمایشات مشخص شده مادهای به نام پلیساکارید موجود در چای، جذب گلوگز رو کاهش میده. در نتیجه بدن قند اضافی جذب نمیکنه. پس در شیوهای راحت و مقرون به صرفه گوشهای دنج از خانه بشینین و چای تازه بنوشین و به جنگ دیابت برین. مهمترین نکتهای که باید به اون اشاره کنیم، حذف قند و شکر در هنگام مصرف این نوشیدنیه. بنابراین در صورت نیاز از شیرینکنندههای طبیعی استفاده کنین.
اهمیت ویتامینها و مواد تشکیل دهنده چای
بررسی خواص چای نشون میده این محصول مواد مغذی و ویتامینهای زیادی داره که برای سلامت بدن بسیار مفید هستن. بخاطر همین در این مجال لازم میدونیم محتویات این ماده رو براتون شرح بدیم. ویتامینهایی چون کلسیم، منیزیم، پتاسیم و سدیم به همراه کمیکافئین این نوشیدنی دلانگیز رو شادیبخش محافل کرده، پس اون رو دست کم نگیرین. به طور کلی مصرف چای موادی همچون تانن، کلروفیل، فلاونوئید، پوریک، ساکارید و تئوفیلین کلیه بیماریها و کسالتهای روحی و جسمی رو از بدن پاک میکنه و نوشیدن یک الی دو فنجان در طول روز حس نشاط و جوانی به انسان میده.
طبع و مزاج چای در انواع مختلف اون فرق میکنه و طب سنتی به صورت کامل به تشریح هر کدوم از اونها پرداخته. تنها ذکر یه نکته و هشدار الزامیه و اون شیوه تهیه و نحوه مصرف چای هست. تمامی مواردی که عنوان شد، در صورتی جواب میدن که سه شرط رو رعایت کرده باشین:
- نوع مرغوب چای رو خریداری کنین.
- چای رو به صورت تازهدم مصرف کنین.
- میزان و نحوه مصرف چای رو طبق اصول تغذیه برنامهریزی و سپس مصرف کنین.
با رعایت این موارد میتونین اطمینان حاصل کنین که خواص چای برای بدن مثبته و به سلامت جسم و روح کمک میکنه.
کلام آخر
در این مقاله با توجه به مصرف زیاد چای درباره خواص اون توضیحاتی رو ارائه دادیم. خیلی هیجانانگیزه که در مورد نوشیدنی که در طول روز می نوشیم، اطلاعات مفیدی به دست آوردیم و متوجه شدیم برای درمان چه بیماریهای موثره. در این بین ذکر یه نکته مهم باقی میمونه و اون خرید چای از فروشگاههای تخصصی هست. بهتون پیشنهاد میکنیم حالا که در مورد مزیتهای چای اصل و مرغوب اطلاعات کسب کردین، به بهترین مرکز ارائه محصولات کشاورزی رجوع کنین.
وبسایت واجارو یه بازار محلی و آنلاین مخصوص تولیدکنندههای داخلیه که محصولات درجه یک و ممتاز کشاورزیشون رو بدون واسطه به واجارو آوردن. در این فروشگاه تنها نیستین و مشاوران بهترین تولیدکنندهها رو بهتون معرفی میکنن. به طوری که از صفحاتشون بازدید میکنین، قیمتها رو میبینین و در نهایت بین تمامی محصولات بهترین و خالصترین چای رو انتخاب و خریداری میکنین.