طرز تهیه فندق قاتق

فندق قاتق یه غذای اصیل گیلانیه که با فندق که یه مغز فوقالعاده مقویه درست میشه. این غذا تقریبا به دست فراموشی سپرده شده اما واجارو میخواد تو این مطلب طرز تهیه فندق قاتق گیلانی رو به شما آموزش بده تا بتونید به راحتی این غذا رو تو خونه درست کنید و از خوردنش لذت ببرید و اگر خوشتون اومد به دوستان و آشناهاتون هم آموزش بدید تا بقیه هم از این غذای خوشمزه با فندق استفاده کنند.
فندق ویتامین E داره که برای سلامت قلب خیلی مفیده، همچنین مواد مغذی موجود در فندق به عملکرد بهتر مغز کمک میکنند، این مغز مقوی همچنین روغنهای مفیدی داره که به کاهش کلسترول خون کمک می کنند. فندق خواص زیادی داره که گفتن همه اونها این مطلب رو طولانی میکنه، اگر دوست دارید درباره خواص فندق بیشتر بدونید میتونید مطلب خواص فندق رو مطالعه کنید و از خواص این مغز خوشمزه مطلع بشید.
مواد لازم برای تهیه فندق قاتق
اول از همه مواد لازم برای طرز تهیه فندق قاتق رو میگیم بعدش میرم سراغ طرز تهیهش:
- فندق: ۵۰۰ گرم ساده و بوداده نشده ( اگر تازه باشه چه بهتر)
- مرغ: ۴ تیکه یا بیشتر
- رب انار: ۱.۵ پیمانه اگر شل باشه و اگر رب انار خشک باشه ۳ الی ۴ قاشق غذاخوری
- زردچوبه: نصف قاشق چای خوری
- نمک و روغن: به میزان لازم
- بادمجان: ۵۰۰ گرم
- گلپر: به میزان لازم
- پیاز: ۱ عدد کوچیک به دلخواه
همونطور که میبینید مواد لازم برای طرزتهیه فندق قاتق گیلانی خیلی شبیه به فسنجونه، درواقع اگر بادمجون و گلپر رو از توی مواد اولیهش حذف کنیم با چیزهای باقیمونده میشه یه فسنجون فندق خوشمزه درست کرد.
خب بهتره بریم سراغ اصل مطلب یعنی مراحل طرز تهیه فندق قاتق گیلانی
مرحله اول: آماده سازی اولیه
اگر از فندق تازه استفاده میکنید، پوست سبزش رو بکنید، فندقها رو بشکنید و مغزش رو جدا کنید. مغز فندق رو توی آب بریزید تا خیس بخوره تا پوستی که دور مغز فندق قرار داره به راحتی جدا بشه. برای در آوردن پوست مغز فندق ممکنه نیاز باشه یک ساعت اونو توی آب سرد بذارید تا حسابی خیس بخوره.
بادمجونها رو پوست بکنید و به شکل ورقهای برش بزنید و اونها رو به مدت حداقل نیم ساعت توی آبنمک بخوابونید تا تلخیش گرفته بشه.
مرحله دوم: پوره کردن فندق
بعد از جدا کردن پوست دور مغز فندق اونها را درون گوشتکوب برقی یا میکسر یا مخلوط کن میریزیم، مقداری آب بهش اضافه میکنیم تا مغز فندق به راحتی پوره بشه. قدیمیترها از پیاز به جای آب استفاده میکردند که با این کار هم پوره کردن فندقها راحتتر میشد و هم اینکه غذا رو خوشمزهتر میکرد، شما هم به دلخواه میتونید از یک پیاز کوچیک به جای آب توی میکسر استفاده کنید.
مرحله سوم: تفت دادن فندق
قابلمه رو روی گاز بذارید و در حد نصف قاشق روغن توش بریزید، مغز فندق رو توی قابلمه بریزید و کمی تفتش بدین. تفت دادن مغز فندق دو دلیل داره، اولا اینکه باعث میشه که خامی فندق گرفته بشه و دوم اینکه مغز فندق بر اثر حرارت روغن پس بده.
حدود ۱۰ دقیقه باید فندقها رو به خوبی تفت بدین، رنگ مغز فندق بعد از تفت دادن از حالت سفیدی در میاد و کرم میشه. بعد از گذشت ۱۰ دقیقه زردچوبه رو به قابلمه اضافه میکنیم و مغز فندق رو با زردچوبه تفت میدیم و کمی نمک به موادمون اضافه میکنیم.
مرحله چهارم: اضافه کردن آب
بعد از اینکه بوی خامی زردچوبه گرفته شد، ۲ الی ۳ لیوان آب سرد به خورشت اضافه میکنیم.
آب سرد باعث میشه که به مغز پسته شوک وارد بشه و روغن بیشتری پس بده. درب قابلمه رو میذاریم و اجازه میدیم که مغز فندق و آب شروع به جوشیدن بکنند و به قلقل کردن بیوفتند.
مرحله پنجم: اضافه کردن مرغ
بعد از نیم ساعت مرغ رو به خورشت اضافه میکنیم. برای گرفتن بوی ذهم مرغ میتونید قبلش نیم ساعت مرغ رو با پیاز و زردچوبه بپزید و آبش رو دور بریزید و مرغ رو به غذا اضافه کنید.
مرغ رو هم میتونید درسته توی غذا بریزید و هم میتونید تکه تکهش کنید.
نیم ساعت دیگه خورشت اجازه میدیم تا بجوشه و مواد به خورد مرغ بره و خورشت به غلظت مناسب برسه.
مرحله ششم: اضافه کردن رب انار
رب انار رو نیم ساعت قبل از سرو غذا به خورشت اضافه میکنیم، رب انار نیم ساعت باید تو غذا بجوشه و این زمان برای اینکه به خورشتمون طعم رنگ بده کافیه. رب انار باعث میشه که فندق قاتق به شکل فسنجون با گردو در بیاد. طعم نهایی غذا به رب انار بستگی داره، اگر دوست دارید غذاتون ترش باشه از رب انار ترش استفاده کنید و اگر دوست دارید غذای ملسی رو بخورید از رب انار ملس استفاده کنید، از رب انار شیرین و شکر هم میشه برای ذائقههایی که غذاهای شیرین دوست دارند استفاده کرد.
مرحله هفتم: سرخ کردن بادمجون و اضافه کردن به خورشت
10 دقیقه مونده به سرو غذا بادمجون سرخ شده رو روی خورشت میذاریم و زیر گاز رو خیلی کم میکنیم تا جا بیوفته.
بادمجونها رو از آبنمک بیرون بیارید و آبکشی کنید. بادمجونها رو میتونید در حین جا افتادن فندق قاتق به خوبی سرخ کنید. اما برای اینکه غذامون یک غذای سالم باقی بمونه باید از تنکنیکهای خاصی برای سرخ کردن بادمجون استفاده کنید تا روغن زیادی به خودش جذب نکنه و این روغن وارد فندق قاتق نشه. برای سرخ کردن بادمجون به این نکات توجه کنید:
- سعی کنید بادمجون مورد استفادهتون تازه باشه. چون بادمجون کهنه روغن بیشتری به خودش جذب میکنه.
- موقع سرخ کردن بادمجون شعله گاز متوسط باشه، چون شعله کم باعث جذب بیشتر روغن میشه.
- خوابوندن بادمجون توی آب و نمک هم میزان جذب روغن رو در اون کم میکنه. هرچقدر زمان بیشتری توی آبنمک باشه میزان جذب روغنش کمتر میشه.
یکی از روشهای سرخ کردن بادمجون با کمترین روغن، مالیدن کمی سفیده تخم مرغ به اونها قبل از سرخ کردنه، کافیه کمی سفیده تخم مرغ رو با قلمو یا با دست روی بادمجون بکشید. این روکش باعث میشه که روغن کمتری جذب بادمجونها بشه. توجه کنید در این روش میزان سفیده تخم مرغ خیلی کمه و بادمجون طعم و بوی خاصی نمیگیره. البته روشهای دیگری هم وجود داره که میتونید از اونها استفاده کنید.
مرحله هشتم: سرو غذا
بعد از ریختن فندق قاتق توی ظرف مقدار کمی گلپر رو میتونید روی بادمجونها بریزید که طعم خوب و متفاوتی به غذا میده. فندق قاتق رو معمولا با برنج ایرانی سرو میکنند. نوش جان
چند نکته برای تهیه فندق قاتق
در بعضی از دستور پختهای فندق قاتق از رب گوجه و آرد هم استفاده میشه ولی ما در این طرز تهیه ازشون استفاده نکردیم.
اگر گلپر با ذائقه شما سازگار نیست میتونید از غذا حذفش کنید.
وقتی مهمون دارید بهتره که مرغها رو به صورت خرد شده توی فندق قاتق استفاده کنید تا دردسر نصف کردن مرغ کامل رو نکشید.
مرغ رو بدون اینکه بپزید هم میتونید توی این غذا بریزید. چون مرغ برای پختن به حدود 45 دقیقه تا ۱ ساعت زمان نیاز داره و خورشتمون بعد از اضافه کردن مرغها یک ساعت و نیم دیگه روی گازه که تو این زمان مرغها خوب پخته میشن. از اونجایی که توی این غذا از زردچوبه و پیاز هم استفاده کردیم بوی زهم مرغ هم گرفته میشه.
این غذا باید روی حرارت کم درست بشه تا حسابی جا بیوفته.
این هم از طرز تهیه فندق قاتق، سالم و مقوی. فندق قاتق یه غذای خوشمزه گیلانیه که سرشار از مواد مغذی و خواصی فوقالعاده برای سلامتی شماست. برای درست کردن این غذای خوشمزه نیاز به خرید فندق دارید، اون هم از نوع درجه یک و باکیفیتش. برای خرید فندق با کیفیت نیازی نیست به خودتون زحمت بدین. ما تو واجارو بهترین و باکیفیتترین فندقها رو مستقیم از کشاورزهای زحمتکش به دست شما میرسونیم.
با برنج محلی واقعا خوردن داره
ماشالا به گیلانی ها با این همه غذای خوشمزه
یعنی عالی میشه
خیلی عالی بود سپاس از واجار
خیلی عالی بود سپاس از واجار واقعا یه غدای گیلانی عالی هست
جالب بود
خیلی عالی و مفید ممنون